Voor de dag opleiding is het gebruikelijk een intake te doen om te zien hoeveel lessen daadwerkelijk nodig zijn.
Tijdens de cursusdag oefenen we alle onderdelen die nodig zijn voor het besturen van een auto met aanhanger/caravan. Je zit bij ons als enige leerling in het voertuig (geen duo-rijles) en leert veilig en behendig de combinatie te besturen en deel te nemen aan het verkeer. Tussen de middag ga je samen met de instructeur lunchen en aan het einde van de lesdag volgt het officiële CBR praktijkexamen waarna je de categorie BE op je rijbewijs bij mag laten schrijven!
U moet aan het begin van het examen de aanhangwagen zelfstandig aankoppelen.
De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:
Er worden vooraf ook een aantal vragen gesteld over het kenteken bewijs van de auto en de aanhangwagen. Wij zullen er alles aan doen om je dat allemaal bij te brengen.
Voor bedrijven maken we een rekening, deze kunt u gebruiken in de boekhouding zodat u de BTW kunt verrekenen.
Wanneer moet u een B-E rijbewijs hebben?
Indien de gehele combinatie (auto + aanhanger) boven de 3500 kilo uit komt. Dit kan door een zware auto of een zware aanhangwagen.
Een aanhanger tot 750 kilo mag iedereen met een B rijbewijs trekken. Let hierin wel op dat de auto dit ook mag trekken. Kijk altijd op het kentekenbewijs van de auto hoeveel kilo de auto mag trekken. Hierin wordt onderscheid gemaakt in ‘geremd’ en ‘ongeremd’: dit staat beide op het kentekenbewijs van de auto.
De auto die wij met de les gebruiken nemen we als voorbeeld.
De auto mag totaal 2155 kilo wegen. Een eenvoudige rekensom levert dan op: 3500 kg – 2155 kilo = 1345 kilo. Als het gewicht van de aanhangwagen onder de 1345 kilo blijft heb je genoeg aan een B rijbewijs. Is het gewicht van de aanhangwagen 1345 kilo of meer dan heeft u het E rijbewijs nodig.
Maak bij uw eigen berekening altijd gebruik van het totaal gewicht van de aanhanger. Dit vindt u op het kenteken van de aanhanger. Ook al vervoert u bijvoorbeeld alleen een stoel op deze aanhanger dan is nog het gewicht wat op het kentekenbewijs staat van toepassing.
Bij een B + mag je een totaal gewicht hebben van 4250 kilo . v.b. 3500+750 kilo.
Het examen voor een B + rijbewijs is hetzelfde als het examen van een E rijbewijs!
Wij adviseren dan ook altijd aan om het E rijbewijs te halen.
Met een E rijbewijs mag je achter een personenauto een aanhangwagen van maximaal 3500 kilo hangen. Let op: de auto bepaalt hoeveel de auto geremd mag trekken.
Met een E rijbewijs mag je achter een bus een oplegger (= gewicht is overdraagbaar) hangen met een totaal combinatie gewicht van 7000 kilo.
U zal altijd rekening moeten houden wat de auto mag trekken. Indien uw aanhanger meer weegt dan de auto mag trekken wordt gesproken over ‘overbeladen’. De politie controleert hierop. Indien u overbeladen bent zijn de bekeuringen niet gering. Voor dat geld kunt u het E rijbewijs halen.
Diverse voorbeelden:
TMM (toegestane maximale massa)
TMM auto 2155 kilo + TMM aanhangwagen 1760 kilo = 3915 kilo. E rijbewijs
TMM auto 2155 kilo + TMM aanhangwagen 1200 kilo = 3355 kilo B rijbewijs
TMM Bus 2800 kilo + TMM aanhangwagen 2000 kilo = 4800 kilo E rijbewijs