Auto rijles (B)

2todrive
Vanaf 16,5 jaar mag je al beginnen met autorijlessen. Je kunt kiezen uit een rij-opleiding in je eigen tempo (1 of 2 lessen per week) of je gaat voor een spoedopleiding in 4, 6 of 8 weken.

De autorijlessen worden in Leeuwarden en omgeving gegeven. De eerste lessen bestaan uit voertuigbeheersing zoals, gas geven en koppelen, keren op de weg, parkeren, hellingproef. Daarna komt het verkeersinzicht. Nieuwe onderdelen in het examen zijn het ‘zelfstandig rijden’: hierbij krijg je een opdracht van de examinator om naar een bepaalde locatie te rijden (bijvoorbeeld naar het station). Daarnaast moet je omgaan met het navigatiesysteem. Een ander nieuw onderdeel is ‘situatie bevraging’: tijdens het examen moet je de auto op aangeven van de examinator stilzetten. De examinator vraagt je waarom je dingen gedaan hebt zoals je ze gedaan hebt. Hiermee toetst hij/zij je verkeersinzicht.

Het examen wordt ingepland als hij/zij daaraan aan toe is. De examendatum wordt ingepland in overleg met de cursist.

We rijden niet meer uren dan nodig is.

Als je geslaagd bent voor je praktijkexamen, kun je de volgende werkdag naar je gemeente om je rijbewijs aan te vragen. Daarna duurt het vijf werkdagen voor je je rijbewijs kunt ophalen.

Wat moet je meenemen?

  • een pasfoto die aan de eisen voldoet
  • een geldig identiteitsbewijs
  • geld voor je rijbewijs

Ga naar de website van je gemeente om de openingstijden te bekijken en wat de kosten voor je rijbewijs zijn.

Van aanvraag tot rijbewijs duurt ongeveer 5 werkdagen.

Als je je rijbewijs daadwerkelijk in handen hebt mag je rijden.

Wij wensen je heel veel plezier en vooral veilige kilometers.