Het motorrijbewijs is het mooiste rijbewijs wat er is!! Hiervoor ben je bij ons aan het goede adres. Vanaf les 1 staat de instructeur de volledige lestijd tot je beschikking. Hij maakt een persoonlijk lesplan en neemt aan het eind van de les je vorderingen en aandachtspunten met je door. Doordat je zijn volledige aandacht heb worden fouten snel gecorrigeerd en wat je goed doet wordt direct opgemerkt. Hierdoor zal je vaak minder lessen nodig hebben en is je opleiding aan het eind vaak goedkoper. Samen met de instructeur bepaal je wanneer en hoe vaak je lest.
Met ingang van 19 januari 2013 zijn de regels voor het behalen van het motorrijbewijs gewijzigd.
Ben je ouder dan 24 jaar: Mag je direct examen doen voor je A rijbewijs onbeperkt vermogen. Dit geldt ook als je in het bezit bent van rijbewijs klasse A1. Je moet nog een examen voertuigbeheersing en een examen verkeersdeelneming doen.
Ben je jonger dan 24 jaar:
Als je jonger bent dan 24 jaar begin je altijd met het A1 rijbewijs
Vanaf 31 december 2013 mag je voor je rechtstreekse rijbewijs A2 vanaf 20 jaar beginnen met rijlessen. Als je jonger bent dan 20 jaar begin je altijd met het A1 rijbewijs.
Eerst gaan we je de ‘ bijzondere verrichtingen’ leren.
Dit zijn 12 oefeningen die je correct moet kunnen uitvoeren.
De oefeningen zijn verdeeld in 4 clusters
1. Cluster 1,
a. Lopen met de motor (verplichte oefening)
2. Cluster 2,
a. Langzame slalom (verplichte oefening)
b. wegrijden uit een parkeervak
c. halve draai, (links- en rechtsom)
d. acht rijden (8)
e. stapvoets rijden
3. Cluster 3,
a. uitwijk oefening (verplichte oefening)
b. snelle slalom
c. vertraging oefening
4. Cluster 4,
a. noodstop (verplichte oefening)
b. precisie stop
c. stopproef
Tijdens het examen Algemene Voertuig Beheersing (AVB) moeten de verplichte oefeningen correct getoond worden. Daarnaast kiest de examinator nog drie oefeningen uit die uiteraard ook correct getoond moeten worden. In totaal bestaat het AVB examen uit 7 oefeningen.
Na het behalen van het AVB examen gaan we met de motor de weg op. Dan leren we je hoe je veilig en correct deelneemt in het dagelijks verkeer.
Als je in het bezit bent van een auto rijbewijs is het niet verplicht om voor het AVB examen een theoriecertificaat te hebben. Indien je geen autorijbewijs hebt, is het wel verplicht om voor het AVB examen het theoriecertificaat voor de motor te hebben. (link: http://www.knmv.nl/Nieuws-motorrijden/2013/oktober/klassikaal-theorie-examen-rijbewijs-verdwijnt/)
Bij aanvang van het examen verkeersdeelneming (AVD) moet je altijd in het bezit zijn van het theoriecertificaat voor de motor.
De rit van het examen duurt ongeveer zo’n 35 minuten. De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan. Naast de examinator zit je rijinstructeur. Die geeft je onderweg de aanwijzingen en opdrachten via het ontvangertje in je helm.
De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:
Sinds 2004 ben ik gediplomeerd KNMV instructeur (KGI-er). Ik heb op eigen initiatief een aanvullende motorvakopleiding bij de KNMV gevolgd. Ook heb ik een verplichte jaarlijkse bijscholing. Motorrijden is mijn hobby, hierdoor ben ik heel enthousiast in het lesgeven aan beginnende motorrijders.
Iedere KNMV-gediplomeerd motorijinstructeur volgt bij het lesgeven het met de KNMV afgesproken protocol. De hoofdpunten uit dit protocol:
Omdat ik veel op de motor rijd zal ik je in de avonduren terugbellen.
Geslaagd, kan je de volgende dag naar het gemeente huis en je rijbewijs aanvragen, 1 pasfoto, rijbewijs en geld meenemen. Duurt ongeveer 5 werkdagen en dan kan je hem ophalen. En dan mag je rijden. Veel plezier en veilige kilometers.